Veliko finale ljeta i kruna sezone, Sea Dance festival počeo je sinoć na plaži Buljarica kod Budve. Poseban dan, ove sezone dodat kako bi se pojačala festivalska ponuda, bio je nošen fantastičnim i izuzetno inspirisanim nastupima Meduze i Satorija, kao i velikana roka ovih prostora Bajage i njegovih Instruktora. Hedlajneri su prve večeri biranim riječima govorili o lokaciji festivala, kao i o prilici da nastupaju pred brojnom publikom, jer je ovaj nastup jedan od rijetkih koji imaju ove godine.

Više od 6.000 ljudi iz oko 30 zemalja svijeta dočekalo je svitanje uz glavnu binu Sea Dance-a, smještenu na pola metra od mora, a prava ludnica očekuje se večeras kad na Buljaricu stiže jedno od najvećih elektronskih imena današnjice Maceo Plex, praćen regionalnim muzičkim trendseterima – Tijanom T, Vojkom V, Foxom i Surrealom! Kako je i najavljeno, ulaz na festival bio je pod propisanim mjerama i kontrolom potrebnih kovid dokumenata što je rigorozno sprovođeno kako bi se od festivalskog prostora napravila potpuno bezbjedna zona. Uprkos dužem procesu organizacija ulaska, što je za neke značilo i brzo angtigensko testiranje, na ulazima ni u jednom trenu nisu zabilježena čekanja, niti gužve.

Regionalna rok legenda Bajaga je sa svojim Instruktorima na Sea Dance donio pravi rokenrol. Nad tirkiznom uvalom odjekivali su vanremenski hitovi ovih muzičkih majstora, a najemotivnije je bilo kada su u glas sa publikom pjevali “Godine prolaze”, “Muzika na struju”, “Moji su drugovi”, “Tišina”, “Ti se ljubiš” i “Plavi safir”. “Vremeplov zvani Bajaga i Instruktori plovi već punih 36 godina i ovo je jedno od najljepših mjesta na koje je sletio”, rekao je Bajaga tokom nastupa.

Multitalentovani umjetnik Satori doneo je magiju na otvaranje Sea Dance-a i kroz svoj jedinstveni live nastup, satkan od emocija i etno-elektronskog zvuka. Publika je imala priliku da čuje numere sa njegovog nadolazećeg albuma „Vinča“, a najveću pažnju zadobile su obrade tradicionalnih narodnih pjesama “Moj dilbere” i “Đelem đelem”. Satori je izrazio oduševljenje što je dio Sea Dance festivala: “U momentu kada stigneš, pomisliš – DA, OVO JE ŽIVOT! Samo na Balkanu se može vidjeti takvo kolektivno plesanje i uživanje u muzici”.

Planetarno popularni producentski trojac Meduza, apsolutno oduševljeni lokacijom festivala, premijerno su predstavili jadranskoj obali svoj specifičan “Meduza sound”. Nastup su otvorili svojim novim remiksom pjesme “Bad Habits” od Eda Sheerana, dok su publiku do usijanja doveli festivalskim himnama kao što su “Piece of Your Heart”, “Lose Control” i “Paradise”.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, koji je posjetio otvaranje festivala, izjavio je da Sea Dance vidi kao “krunu uspješne turističke sezone”. “Ovo je događaj koji budi i afirmiše kosmopolitsku svijest, mislim da će u publici biti prisutno više od 40 nacionalnosti. Radujemo se ovakvim događajima i nadamo se da će ovakvih sadržaja u Crnoj Gori biti sve više. Organizatori su sve uradili da se poštuju epidemiološke mjere”, rekao je Abazović.

Osnivač i direktor Exita i Sea Dance-a Dušan Kovačević istakao je da su pokazali da se čak i u pandemijskim uslovima festivali mogu održati, ako se epidemiološke mjere sprovode rigorozno. “S Exitom smo razbili stigmu da su veliki događaji protivnici javnog zdravlja. Ovogodišnji festival je prilagođen pandemijskoj godini, ali smo istovremeno izuzetno zadovoljni interesovanjem stranih državljana i turista. Sea Dance festival je, kao i EXIT u Srbiji, pokrenuo kampanju za vakcinaciju, to je jako važna društvena aktivnost jer kod mladih postoji najveće nepovjerenje prema vakcinisanju”, dodao je Kovačević.

Drugo veče Sea Dance festivala obećava podjednaku zabavu, uz predstavnike regionalne hip-hop scene i novi talas trep izvođača, kao i sam vrh svjetske elektronske scene. Uvertiru za večerašnji program na Visa DANCE PARADISE powered by Budva Tourism Organisation of Budva Municipality bini u 20 sati napraviće dio Radio Katakomba ekipe, dok će u 21:25 stejdž preuzeti sarajevsko-francuska trep princeza Muha. Budvanski reperi Radio Katakomba bacaće rime od 22 časa, a uigrani tandem – trep guru Fox i njegov partner u gasu Surreal na scenu staju od 23 sata. U ponoć će svoj nastup početi maestralni Vojko V, nakon kojeg u 01:20 slijede Raven TK b2b Proximus, dok će glavnu binu u 03:00 sata preuzeti jedan od najvećih elektronskih umjetnika današnjice, Maceo Plex. Program će, nastupom od 05:00 zaokružiti Tijana T, bez sumnje jedna od najtalentovanijih di-džejeva ovih prostora s impresivnom internacionalnom karijerom.

Trećeg dana festivala, u subotu 28. avgusta, na glavnom stejdžu nastupiće Tale Of Us, Sajsi MC, Klinac, Ognjen i domaćini Audiostorm, P.S, O.G. feat Distortion i Necke, a posljednjeg festivalskog dana, u nedelju 29. avgusta, na Sea Dance stižu Boris Brejcha, Topic, Ann Clue, Senidah, Who See, z++ i 84Bit.

U skladu s važećim epidemiološkim mjerama u Crnoj Gori, ulaz na festival će biti ograničen na one posjetioce koji imaju dokaz da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili pozitivan nalaz PCR testa stariji od 14, a ne stariji od 180 dana (što je dokaz da je posjetilac preležao Kovid-19), ili negativan brzi antigenski test BAT, ne stariji od 48 sati. Sea Dance je obezbijedio posjetiocima brze testove po povlašćenim cijenama, u iznosu od pet evra. Testiranje će se obavljati na plaži Buljarica, ispred festivalskih kapija, do nedjelje 29. avgusta. Radno vrijeme punktova je od 18:00 do 02:00, a testiranje se plaća na licu mjesta. Testiranje plaćaju posjetioci koji su kupili ulaznice, koji imaju pozivnice, odnosno besplatne ulaznice, kao i oni koji imaju VIP ulaznice ili VIP pozivnice, a sprovodiće ga medicinski radnici Doma zdravlja Podgorica.

Ulaznice dostupne na festivalskim kapijama

Cijena četvorodnevnih kompleta festivalskih ulaznica za Sea Dance je 50 Eur, dok jednodnevne ulaznice posjetioci mogu kupiti po ceni od 20 Eur. Sve ulaznice se mogu kupiti putem Gigs Tix prodajne mreže, a dostupne su i na festivalskim kapijama. Više informacija može se naći ovdje. Ulaznice kupljene za izdanje 2020. važe za ovogodišnji festival.