Višestruko talentovana Nina Kraviz je na samom čelu globalne techno scene skoro jednu deceniju. Dugo je važila za najpopularniju među ženskim DJ-evima, još od perioda kada se one nisu podrazumijevale na najavama festivala, a sada je hedlajnerka na gotovo svakom. Osim što je voljeni izvođač, vodi izuzetno uspješnu etiketu, kojom proviše eksperimentalnu muziku ustoličenih likova scene, ali i lansira nove zvijezde žanra.

Ide ona i na Coachellu, Primaveru, festivale kao što su Ultra i Sonar, ali dolazi i na naš Najbolji evropski festival za koji je sigurno spremila neki od remiksa koji su za njene pjevačke singlove napravile kolege kao što je proslavljeni Solomun, možda Dubyshkin ili Hi-Lo. Skoro izvjesno je da će pustiti “Lollytrance” koju potpisuje Antigone, prema mišljenju mnogih – techno-trance traku godine.

Zubarka iz Sibira sada je možda najprepoznatljivije lice techno muzike. Njen techno je oštar, ali otvorenog uma. Postoji taj čuveni set u Melburnu na početku njene internacionalne karijere kada je mijenjala tempo i stilove i zbunila masu toliko da su neki tražili povrat novca. Velikim postom na svojim društvenim mrežama nije se pravdala, već objasnila da je njena definicija techna očigledno nešto šira nego tadašnje publike. Nastavila je da gradi svoj stil, a ubrzo ga je publika prihvatila i zavoljela.

Rođena je u sibirskom delu Rusije prije skoro četrdeset godina. Za muziku se zainteresovala slušajući radio Europa Plus. U nepopularnom terminu su emitovali opskurnu elektronsku muziku, izvođače kao što su Armando ili Steve Pointdexter. Studirala je stomatologiju u Moskvi, kasnije se tu i zaposlila u struci, a pored toga što je popravljala zube, počela je da radi na lokalnoj radio stanici i da vikendom nastupa u klubovima kao što je Propaganda.

Dobila je priliku da u Sijetlu uči o muzičkoj produkciji, ali nije dobila američku vizu. Uspijeva da ode na akademiju u Melburnu, ali se uglavnom sama snalazila i objavila album za Rekids na početku 2014. godine. Ubrzo je pokrenula svoju etiketu трип, a onda i odabrala trake za prestižnu DJ-Kicks kompilaciju koja je odvaja kao selektora vrsne muzike.

Sada je tu i podlejbl GALAXIID, koji je još jedan dokaz o širini interesovanja Ninočke, gdje je interesuje ruska avangarda sedamdesetih i ambijentalna japanska muzika.

Možete je vidjeti i u najhajpovanijoj video igri novije istorije. Osim što je pisala muziku za “Cyberpunk 2077”, čak ima i malu ulogu. Sve ovo samo govori koliko se Kravizova probila u mejnstrim. Ne bi iznenadilo da uskoro o njoj bude i pitanje u Slagalici!

Višestruko talentovana, izuzetno produktivna, ambiciozna i istrajna, Nina predvodi talas (ženskih) DJ-eva jakog techna za velike mase i oblikuje današnju scenu, odnosno definiše je. Poseban odnos sa našom publikom uvijek joj daje prostora za nove eksperimente, što nastupima na Exitu i Sea Dance-u daje posebnu dimenziju. Na Sea Dance festival se vraća za tačno mjesec dana, 26. avgusta.

Tekst: Vojkan Bećir