Nakon što je pokrenuo kampanju za vakcinaciju mladih „Neću više da plešem sam/a“, Sea Dance je opredijelio 1.000 ulaznica za otvaranje festivala, kao znak zahvalnosti medicinskim radnicima Crne Gore i kao podsticaj za povećanje stope vakcinacije mladih. Svi mladi koji se od 18. avgusta vakcinišu na jednoj od zvaničnih lokacija širom Crne Gore, i ostave svoje lične podatke (ime i prezime, godinu rođenja, mesto prebivališta i e-mail), dobiće jednodnevne ulaznice za otvaranje Sea Dance festivala, 26. avgusta, kada će nastupiti jedni od vodećih hitmejkera današnjice Meduza, virtuozni umjetnik iz Amsterdama srpsko-holandskog porijekla Satori, Bajaga i Instruktori i bend Parampaščad. Akcija će trajati do 24. avgusta ili do isteka zaliha.

Svi zainteresovani mogu da se vakcinišu na punktovima u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Podgorici, Rožajama, Šavniku, Tivtu, Ulcinju, Žabljaku. Lokacije punktova u nabrojanim gradovima se nalaze na ovom linku. Svim vakcinisanima u navedenom periodu će na e-mail stići jednodnevna ulaznica, koju je potrebno odštampati i ponijeti na festival, uz potvrdu o vakcinaciji i lični dokument. Sea Dance festival će u narednim danima objaviti detalje o podjeli ulaznica medicinskim radnicima.

Sea Dance, pored apelovanja na mlade da se vakcinišu, svoju odgovornost pokazuje i kroz rigorozno poštovanje protokola za ulazak na festival, koji će biti održan od 26. do 29. avgusta. Na festival će moći da uđu posjetioci koji ispunjavaju jedan od četiri uslova iz Nacionalne COVID potvrde: dokaz da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je dobila makar prvu dozu vakcine, ili negativan PRC test ne stariji od 72 sata, ili pozitivan nalaz PCR testa stariji od 14, a ne stariji od 180 dana (što je dokaz da je posjetilac preležao Kovid-19), ili negativan brzi antigenski test BAT, ne stariji od 48 sati.

Na primjeru EXIT festivala u Novom Sadu pokazalo se da je, uz rigorozno poštovanje bezbjednosnog protokola, moguće organizovati bezbjedan događaj. To je i potvrđeno nakon istraživanja sprovedenog na ovom festivalu, čiji rezultati pokazuju da ova okupljanja nisu mjesta masovnog širenja virusa, ukoliko se ulazak ograniči na posjetioce koji su vakcinisani, ili preležali Kovid-19, ili imaju negativan PCR, odnosno brzi test. Istraživanje je realizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad, a u njemu je učestvovalo ukupno 345 ispitanika, podijeljenih u dvije grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je naravno onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, i rezultati su i više nego ohrabrujući – u obje grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na Kovid-19! O ovim rezultatima izvijestili su brojni ugledni svjetski mediji, prenoseći izjavu direktora Doma Zdravlja Veselina Bojata, koji je rekao da „kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, EXIT festival nije bio mjesto masovnog zaraživanja virusom“.

Podsjećamo da je Sea Dance u saradnji sa Lake Festom, Bedem Festom i Podgorica Film Festom pokrenuo kampanju za vakcinaciju mladih, koja započinje dosad najžešću borbu za kraj pandemije i povratak normalnom životu, korišćenjem jedinog oružja koje čovječanstvo ima – vakcine. Kampanja „Neću više“ je usmjerena prema svima kojima nedostaju koncerti, festivali, ali i normalan, uobičajen život bez zabrana.

Život pod pandemijom i lokdaunom ostavilo je ozbiljan trag na mentalno zdravlje – prema istraživanjima, depresija je povećana za čak 700 odsto. Fizička i mentalna izolacija kojoj su mladi do sada bili izloženi problem je s kojim kompletno naše društvo mora odmah da počne da se suočava. Cilj pokretanja kampanje „Neću sam/a“ je pružanje vizije povratka normalnom životu, u kojem je opet moguće slobodno i bezbjedno posećivati festivale i koncerte, ali i sva druga okupljanja. Sama kampanja se ne bavi samo muzičkom i manifestacionom industrijom, već je pokretač i mnogih drugih segmenata privrede jer svaki od festivala doprinosi i turističkom razvoju. Glavni cilj je motivacija mladih da se vakcinišu, zaštite sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe.

Kampanja djeluje u dva pravca: „Neću više da igram sam(a)“, koji je usmjeren prema svima kojima nedostaju koncerti i festivali, i „Ima li neko bolju ideju“, namijenjen onima koji nisu sigurni da je vakcinacija najbolji put za izlaz iz pandemijske krize. Zajedničko za oba smjera je slogan „Vakcina je jedini način da ponovo budemo zajedno“. Mladi su dio populacije koji je u prethodnih 17 mjeseci najviše pretrpio kada su u pitanju zabrana okupljanja, druženja, održavanja koncerata, festivala i žurki, ali je u njihovim rukama i povratak načinu života bez ikakvih ograničenja i zabrana.