Ovogodišnje drugo izdanje Sea Dance festivala, ostaće zapisano u analima festivalskog turizma u Crnoj Gori, a osim po brojnim rekordima ostaće upamćen i po tituli za najbolji evropski festival, kao i po sjajnoj atmosferi, i izuzetno pozitivnim utiscima izvođača, medija i publike.

I dok se utisci i dalje sabiraju, pristigli su i prvi rezultati doprinosa festivala turističkoj ekonomiji Budve i Crne Gore. Prve procjene pokazuju da je Sea Dance festival doprinio crnogorskoj turističkoj privredi sa oko 20miliona EUR, dok je vrijednost promocije Budve, sada već etablirane kao moderne svjetske turističke destinacije i domaćina najboljeg evropskog festivala, još barem tolika. Podsjetimo, sličnu procjenu nedavno je iznio Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, naglasivši da je Sea Dance festival doprinio lokalnoj turističkoj ekonomiji između 15 i 20 miliona EUR.

Početkom juna, vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet nakon posjete prošlogodišnjem Sea Dance festivalu, proglasio plažu Jaz najboljom plažom Evrope, upravo ističući Sea Dance kao jedan od glavnih argumenata za ovo priznanje! Tako je ovaj turistički vodič koji godišnje koristi preko 300 miliona ljudi prilikom izbora najboljih destinacija za putovanje, pozicionirao Budvu i Crnu Goru kao ljetnju turstičku destinaciju sa najljepšom plažom, ispred Portugala, Francuske, Italije, Španije, Grčke…

Drugo izdanje festivala zabilježilo je 70% veći porast inostranih posjetilaca. Veliki broj turista doputovao je u Crnu Goru iz čak 40 zemalja svijeta. Najviše gostiju bilo je iz zemalja regiona Balkana, koji su činili polovinu ukupnog broja (48%), iz Zapadne Evrope došla je oko trećina posjetilaca (35%), iz Istočne Evrope 12%, dok su oko 5% činili internacionalni gosti iz prekookeanskih zemalja, od Australije do Sjedinjenih Američkih Država. Turisti su prosječno za cio period boravka trošili 609 EUR po osobi, što uključuje potrošnju za smještaj, hranu, piće, ulaznicu, suvenire, prevoz (isključivo u Crnoj Gori) i drugu vanpansionsku potrošnju. Najplatežniji gosti bili su posjetioci iz Zapadne Evrope (Velika Britanija, Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka, itd) sa ukupnom potrošnjom od prosječno 843 EUR po osobi.

“Odlični rezultati turističke posjete Crnoj Gori u junu mjesecu, nastavljeni su i u julu mjesecu, čemu je značajno doprinio Sea Dance festival, tokom kojeg je zabilježen porast od čak 70 procenata inostranih posjetilaca u odnosu na festival prošle godine, i to u najvećem dijelu iz zemalja Zapadne Evrope. Ovo još jednom pokazuje značaj i potencijal ovog projekta, kako u povećanju turističke posjete i potrošnje, tako i u promociji Crne Gore kao atraktivne i moderne svjetske turističke destinacije. Nacionalna Turistička organizacija Crne Gore daće pun doprinos daljem razvoju ovog festivala sa ciljem promocije crnogorskih ljepota široj svjetskoj javnosti i kreiranja visokokvalitetnih zabavnih sadržaja koji doprinose rastu turističkog prometa destinacije”, istakla je direktorica Naconalne Turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić.

Oko 62% ukupnog broja ljubitelja dobre zabave koristilo je privatni smještaj, dok je oko 17% bilo u kampu. Ostatak posjetilaca, oko 21% procenata bilo je smješteno u hotelima i hostelima. Većina gostiju, čak 90 procenata je koristilo smještajne kapacitete u Budvi sa okolnim mjestima – Bečići, Jaz, Lastva Grbaljska, Rafailovići, dok je dio bio smješten i u okolnim gradovima Kotor, Tivat i drugi. Zanimljiva je i obrazovna struktura posjetilaca festivala – čak dvije trećine publike čine visokoobrazovani posjetioci i studenti.

Kroz festivalske kapije tokom sva četiri festivalska dana prošlo je 110.000 posjetilaca, a prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, turistički promet u Budvi, u nedjelji održavanja festivala, zabilježio je rast od 9% procenata u odnosu na prošlu godinu. Kada se posmatra prošlogodišnji porast od 11%, rast turističkog prometa iznosi čak 20% u odnosu na period prije Sea Dance festivala!