Peto jubilarno izdanje Sea Dance festivala u Budvi biće nova prilika za zabavu, edukaciju, humanost i za različite programe u saradnji sa Exit fondacijom, a sve u cilju očuvanja prirode i razvoja regionalne turističke saradnje.

Sea Dance festival i Exit fondacija će u saradnji sa partnerima ponovo podsjetiti na važnost očuvanja životne sredine. U okviru ekološke kampanje “Rock & Recycle”, koju realizuje Pivara “Trebjesa”, na festivalskom prostoru plaže Buljarica biće postavljeni info-pultovi, dok će eko-aktivisti motivisati posjetioce da prikupe 20 iskorišćenih čaša i na poklon dobiju majicu sa logom kampanje.

Ukoliko ste ipak ljubitelj pića iz limenki, zahvaljujući njima ćete moći da budete dio umjetničkog interaktivnog performansa Recan fondacije. Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”, imaće svoje mjesto i na Sea Dance festivalu. U pravljenju velikog murala od limenki moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i tako, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka će na ovom jedinstvenom muralu biti jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra.

Pozitivna atmosfera biće sjajna prilika da se još jednom utvrdi prijateljstvo i dobra saradnja između Novog Sada i Budve, koji su gradovi pobratimi. Osim tople dobrodošlice i dobre zabave, festivalskoj publici će Novi Sad biti predstavljen kao buduća omladinska prijestonica Evrope, koji će tu titulu ponosno nositi sljedeće godine. OPENS na Sea Dance festivalu ima svoju Zonu i nekoliko zanimljivih sadržaja kojim će se predstaviti. Pored toga što će biti prikazani kratkometražni filmovi mladih umjetnika iz regiona, dolaskom na OPENS Zonu moći će da se putuje kroz vrijeme. Ljubitelji putovanja će moći da naprave svoju stiker razglednicu i pošalju je na željenu adresu, da se fotografišu, snimaju i šalju video mladima u regionu, ali i da saznaju zbog čega je Novi Sad, budvanski grad pobratim, mjesto koje moraju posjetiti sljedeće godine.

Sea Dance festival će u saradnji sa Exit fondacijom i ovaj trodnevni muzički spektakl iskoristiti da nastavi “Stars 4 kids”, akciju prikupljanja stvari od izvođača u humanitarne svrhe. Neki od istaknutih učesnika i donatora su LP, Grace Jones, Ziggy Marley, David Guetta, Skrillex, Motorhead, Killers i mnogi drugi.

Udruženje mladih “Balkanac”, koje okuplja mlade ljude u cilju povezivanja, promocije pozitivnih primjera tolerancije i mira, neformalne edukacije, kulture i ekologije, nakon posjete Festivala 84, Sea Star festivala i Exita, snimanje materijala za svoj novi dokumentarac koji će slaviti saživot i dobre međususjedske odnose završava na Sea Dance festivalu u Budvi.

Sea Dance dio zelenih festivala

Sea Dance festival pridružio se porodici “zelenih” festivala u Crnoj Gori učešćem u kampanji UNDP-a i Ministarstva održivog razvoja i turizma, “Smanji svoj karbonski otisak. Jazz on, Greenly”. Zeleni muzički festivali širom Evrope postaju norma i radi se na stvaranju ekološki održive festivalske industrije. Cilj je smanjiti količinu otpada u festivalskim kampovima, postići visoku stopu recikliranja otpada, podići svijest i nivo znanja o klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine i promovisati zelene vidove transporta.