Sedmo izdanje Sea Dance festivala, koje će biti održano od 26. do 29. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica, donosi bogat muzički program, ali i pregršt dodatnih interesantnih sadržaja i zona. Oni će biti realizovani u duhu društvenog aktivizma kome je Fondacija EXIT vjerna godinama unazad kroz sve svoje festivale, a u cilju podizanja svijesti mladih i rješavanju pitanja od značaja za sve nas.

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete, kao i cjelokupnog života na njoj, pa će tako raznovrsni sadržaji promovisati očuvanje životne sredine sa akcentom na podizanju svijesti o značaju svakog pojedinca u tom procesu. Posjetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da kroz sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija koje su rezultat dugogodišnje saradnje Fondacije EXIT i drugih organizacija, a imaju zajednički cilj – ukazivanje na očuvanje planete kao gorućeg i najvažnijeg pitanja modernog doba.

I ove godine u sklopu ekološkog segmenta festivala je saradnja sa Recan fondacijom, koja se kroz sve festivale iz EXIT porodice uspješno realizuje godinama unazad, a na ovogodišnjem Sea Dance festivalu kroz dva projekta: „Pixelata“ i „VulCan machine“.

“Pixelata” mural

Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”, imaće svoje mjesto i ove godine na Sea Dance festivalu. U pravljenju velikog murala od limenki, koji će biti svojevrsno umjetničko delo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i da na taj način, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka, koju će posjetioci sami ili uz pomoć grafitera dodatno iscrtavati, naći će svoje mjesto na ovom jedinstvenom muralu i postati jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra. Ova kampanja očuvanja planete sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine realizuje se na festivalu od 2018. godine.

“VulCan machine” – mašina za topljenje limenki

Novina na Eko zoni je “VulCan machine” – mašina za topljenje limenki, na licu mjesta. Topljeni aluminijum od limenki ulivaće se u raznovrsne kalupe, a krajnji produkt biće sjajni novi predmeti. Mašina za topljenje limenki praktično prezentuje jednostavnost reciklaže metala i promoviše činjenicu da je limenka za piće potpuno održiv proizvod, napravljen od aluminijuma, materijala koji se može reciklirati beskonačno, bez gubitka kvaliteta. Posjetioci će na ovoj lokaciji moći da prisustvuju uživo predstavljanju “VulCan machine” koje će biti organizovano u okviru performansa, u petak 27. avgusta u periodu između 21 i 23 časa.

Kampanja “Svaki LIST svaka KAP” – 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu

Ove godine Crna Gora obilježava značajan jubilej – 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu. Povodom ovog jubileja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je ove godine pokrenulo kampanju pod nazivom “Svaki LIST svaka KAP”, koju prati niz akcija, a jedna od aktivnosti će biti i učešće na Sea Dance festivalu.

Kampanja “Svaki LIST svaka KAP” na ovogodišnjem festivalu ima za cilj animiranje što većeg broja posjetilaca da iznesu svoje pozitivno ili negativno mišljenje na temu Crne Gore kao ekološke države ili ideju za unaprijeđenje, upisujući ih u knjigu utisaka. Jedan od ciljeva ove kampanje je i promocija jubileja posvećenog ekološkoj državi i pokušaj da na što bolji i odgovorniji način sačuvamo prirodu i prirodne resurse sa kojima raspolažemo. S tim u vezi predviđeno je selektivno odvajanje otpada na festivalu (plastika, papir, limenke), gdje će biti postavljeni kontejneri ili posude namijenjeni u te svrhe.

Recikliraj i osvoji – pogledajte video o reciklaži na Exitu 2021

EXIT festival je ove godine predstavio jedinstvenu eko akciju “Go Green & Enjoy EXIT 2.0 Responsibly”, u okviru koje su posjetioci imali priliku da doprinesu zelenijem festivalu i podizanju ekološke svijesti. Svaka ekološka akcija, svaki trud i napor za zaštitu živote sredine su važni! 💚 Hvala svim posjetiocima EXIT Festivala koji su na EXIT 2.0 učestvovali u akciji reciklaže “Go Green & Enjoy EXIT 2.0 Responsibly”. Pogledajte video o reciklaži na EXIT 2.0!