Na zvaničnom izboru za najbolje festivale u Evropi (European Festival Awards), glasovima publike širom svijeta, i u žestokoj konkurenciji sa preko 70 festivala iz 20 zemalja, Sea Dance je i peti put uzastopno izabran u najuži izbor od 10 najboljih festivala Evrope u kategoriji “Best Medium-Sized Festival”, odnosno za najbolji festival do 40.000 posjetilaca dnevno! Ovom nominacijom Sea Dance je još jednom potvrdio status jednog od vodećih festivala na Mediteranu, koji je ove godine, na skrivenom biseru jadranske obale Buljarica u Budvi, pored vrhunskih muzičara okupio i oko 50.000 festivalskih fanova.

“Pet uzastopnih godina u finalu, od čega i jedna osvojena titula, predstavlja nevjerovatan uspjeh i najbolja su potvrda kvaliteta za Sea Dance, koji je uz EXIT jedan od rijetkih festivala koji se konstantno nalazi među najboljima u Evropi. Sea Dance je izrastao u jedan od vodećih festivala Mediterana, a naša čvrsta namjera je da, uz podršku svih partnera u projektu, za naredno izdanje festivala odemo još nekoliko koraka dalje i podignemo ljestvicu kvaliteta i kreativnosti. Samim tim, festivalska publika, sa kojom ujedno i dijelimo ovaj uspjeh, vrlo brzo može očekivati neka sjajna iznenađenja”, istakao je osnivač EXIT i Sea Dance Festivala, Dušan Kovačević.

I EXIT, aktuelni nosilac titule najboljeg evropskog festivala i ove godine je dobio ogromno priznanje stručnjaka iz festivalske industrije. Iako prema EFA propozicijama ne može biti u konkurenciji za novu titulu, EXIT se i ove godine našao među šest društveno najangažovanih festivala u kategoriji “Take a Stand”. I ostali festivali iz EXIT porodice bilježe veliki uspjeh, pa bi tako nakon Novog Sada i Budve, novi festivalski “Oskar” mogao da stigne i na Jahorinu, jer se Festival 84, našao u trci za titulu najboljeg novog festivala, gdje se našao i novi gruzijski festival Echowaves, koji je u avgustu održan uz podršku EXIT tima. Programski direktor i suosnivač EXIT festivala, Ivan Milivojev, nominovan je u kategoriji za izvrsnost i posvećenost u radu (Award for Excellence and Passion), dok su jedni od vodećih imena idućeg EXIT festivala Greta Van Fleet, kao i prošlogodišnji miljenici EXIT publike, grupa Idles, glavni favoriti za titulu najboljih novih zvijezda na festivalskoj sceni.

Pobjednike bira publika iz cijele Evrope, zajedno sa stručnim žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz svijeta festivalske industrije, a listu svih finalista možete vidjeti na zvaničnom sajtu Evropskih festivalskih nagrada. Pobjednici će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada na otvaranju festivala Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji 16. januara 2019. EXIT je ovu nagradu osvojio 2013. i 2017. godine, dok je Sea Dance svog prvog festivalskog “Oskara” dobio 2014. godine nakon svog prvog izdanja!

Slavljeničko, peto izdanje ovogodišnjeg Sea Dance festivala koje je održano od 30. avgusta do 1. septembra na novoj lokaciji plaže Buljarica u Budvi, između ostalih obilježili su nastupi hedlajnera kao što su Nile Rodgers & Chic, Paul Kalkbrenner, Dimitri Vegas & Like Mike, Nina Kraviz, Lost Frequencies, Alice Merton, Dax J, Francois X, Antigone i mnogi drugi.