Ono što Svjetsko prvenstvo predstavlja ljubiteljima fudbala, u festivalskom svijetu su trenutno Evropske festivalske nagrade! Sea Dance festival je ponovo nominovan za nagradu koju je već osvojio 2014. godine – Najbolji festival srednje veličine. Pored Sea Dance-a, za najbolje evropske festivale u različitim kategorijama nominovana su još tri festivala iz Exitove porodice – EXIT, Sea Star i No Sleep, a podrška koju fanovi mogu da im pruže ušla je u završnu fazu – glasanje traje do 7. decembra u ponoć, na ovom linku.

Prestižne Evropske festivalske nagrade su 2010. godine uspostavili Evropska festivalska asocijacija Yourope i sajt Virtual Festivals Europe, a dodjeljuju se svake godine u januaru tokom Eurosonic festivala u Holandiji. EXIT je do sada dva puta bio festivalski šampion u kategoriji Najbolji veliki festival, Sea Dance je 2014. godine ponio titulu Najboljeg festivala srednje veličine, dok je No Sleep i dalje zvanično Najbolji novi evropski festival. Od ove godine u trci za nagrade je i umaški Sea Star. Sva četiri festivala donijela su ljudima nezaboravne uspomene.

Nakon najturbulentnijeg razdoblja u istoriji festivala, ispunjenog neizvjesnošću povodom održavanja i problema izazvanih ultimatumom izvođača, Sea Dance festival je opet pokazao zbog čega ga smatraju najvažnijim crnogorskim festivalom i jednim od najprepoznatljivijih muzičkih događaja na Jadranu. Svojim fenomenalnim nastupima publiku su oduševili Konstrakta, kojoj je to bio premijerni crnogorski koncert, techno diva Nina Kraviz, najpopularniji regionalni sastav Dubioza Kolektiv, planetarno popularni elektronski dvojac Mind Against, balkanska trap kraljica Senidah i mnogi drugi izuzetni izvođači.

Jedan od najčarobnijih trenutaka Exita dogodio se tokom maestralnog dvoipočasovnog koncerta Nicka Cavea i njegove grupe The Bad Seeds. Cave je u nekoliko navrata sišao sa bine kako bi bio bliže fanovima, svaki minut dugo iščekivanog koncerta bio je nabijen emocijama , a zagrljaj i stih „Can you feel my heartbeat“, iz pjesme „Higgs Boson Blues“, Cave je podelio sa devojkom koja se našla u prvom redu.

Tako je Glavna bina varirala od najintenzivnijih emocija do spektakla najtraženijeg producenta i DJ-a današnjice Calvina Harrisa, vatrene hip hop dive Iggy Azalea, hitmejkera Afrojacka, Jaxa Jonesa, Aloka, Joela Corryja i najžešćeg gitarskog zvuka brazilske senzacije Sepultura, finskog Blind Channela i alternativog beloruskog sastava Molchat Doma. EXIT festival je ove godine donio još jedan istorijski momenat – Anu Đurić Konstraktu kao prvu domaću hedlajnerku Main Stagea u istoriji festivala.

Hram najkvalitetnijeg elektronskog zvuka, mts Dance Arena, okupila je velikane kao što su Boris Brejcha, Stephan Bodzin, Adam Beyer, ARTBAT, Honey Dijon, Maceo Plex, Blond:ish, Anfisa Letyago, Reinier Zonneveld, Monolink, Satori, Denis Sulta, Mathame, a svi su do ranih jutarnjih sati razmjenjivali energiju i ritam sa tradicionalno najmnogobrojnijom publikom ove bine. Visa Fusion Stage donio je, kako samo ime kaže, fuziju žanrova, novih i starih generacija, domaćih i regionalnih  izvođača poput bendova Paraf, Joker Out, Brkovi, Artan Lili i Orthodox Celts i jakih internacionalnih imena, među kojima su bili Marky Ramone i Noisia. 

Nove stranice festivalske istorije ovih prostora ispisane su i na Sea Staru u laguni Stella Maris! Ovo prvo veliko festivalsko okupljanje u Hrvatskoj nakon dvoipogodišnje pauze, posjetilo je više od 40.000 ljudi iz preko 40 zemalja, i time je na idealan način pokrenuta muzička  i turistička sezona. Nove generacije, mlade, superpozitivne i euforične što su ponovo zajedno, do vrha su napunile Sea Star i režirale najbolje festivalsko izdanje dosad.

Osjetila je to i Amelie Lens, koja je u intervjuu izjavila da se po energiji publike prepoznalo da su na ovo čekali dvije godine. Zasluge za ogroman hajp opravdano pripadaju fantastičnom internacionalnom i regionalnom programu izvođača koje su, osim Amelie, predvodili i Onyx, Meduza, Topic, Dubioza Kolektiv, Senidah te Konstrakta kao svjetska premijera! 

Četvrto, novembarsko izdanje No Sleep festivala, koji i dalje zvanično drži titulu Najboljeg novog evropskog festivala, završeno je postavljanjem rekorda. U Glavnom hangaru Luke Beograd bilo je najviše posjetilaca ikad, a prema mnogima, još veći fenomen bio je ogroman broj fanova koji je ostao do samog kraja maratonskog festivala, na nastupu sad već globalne zvijezde Indire Paganotto. Ne pamti se muzički događaj u Beogradu na kojem je čak 95 odsto posjetilaca ostalo posle 06:00, a kamoli do 07:00 časova ujutru! Ulaznice za festival bile su kompletno rasprodate, a pored spomenute Španjolke, ovogodišnji program obilježili su Amelie Lens, Reinier Zonneveld, Partiboi69, Ida Engberg i desetine drugih.

Upravo ovi najsjajniji momenti nominovali su EXIT, Sea Dance, Sea Star i No Sleep za evropske titule. Ipak, oni ne bi zablistali u punom sjaju da svoju energiju, ples i festivalsko uzbuđenje nisu donijeli fanovi iz cijelog regiona i svijeta, kojima sve prethodne i sve buduće nagrade pripadaju jednako koliko i organizatorima festivala. Glasanje za ovogodišnje Evropske festivalske nagrade moguće je na ovom linku.