Rezultati istraživanja koje je sproveo TIM centar iz Novog Sada, pokazali su da je ovogodišnje izdanje Sea Dance festivala privredi Crne Gore donijelo 11,2 miliona eura. Ove godine, kroz kapije na Jazu tokom tri dana i noći prošlo je oko 77.000 posjetilaca iz oko 50 zemalja svijeta, koji su u prosjeku prije, tokom i nakon festivala u Crnoj Gori, na smještaj, lokalni prevoz, ulaznicu za festival i vanpansionsku potrošnju potrošili 535 eura. Od ukupnog broja gostiju, čak 80% su bili inostrani turisti, koji su najvećim dijelom u Budvu doputovali samo zbog festivala.

“Sprovedeno istraživanje pokazalo je, da je čak tri četvrtine inostranih posjetilaca prvi put posjetilo Budvu i plažu Jaz. Među posjetiocima iz Zapadne Evrope njih čak 93,3% prvi put je posjetilo Crnu Goru, čime je Sea Dance festival još jednom pokazao svoj značaj za pro-mociju Crne Gore, njeno otkrivanje u svjetskim okvirima i pozicioniranje kao vrhunske moderne turističke destinacije”, kazao je direktor i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Brojni svjetski mediji među kojima CNN, New York Times, Guardian, Conde Nast, Metro, Daily Mirror, Daily Express i drugi, promovisali su ove godine Sea Dance kao jedan od najboljih svetskih festivala na morskoj obali, ujedno dajući preporuke svom višemilionskom auditorijumu da ljetnji festivalski odmor provedu upravo na plaži Jaz u Budvi i Crnoj Gori.

“Konstantan rast turističke posjete u vrijeme festivala i pažnja koja se generiše u svjetskim medijima govori u prilog značaju koji ima Sea Dance festival za razvoj Budve kao savremene svjetske turističke destinacije. Promocijom festivala tokom cijele godine u preko 30 zemalja širom svijeta, omogućeno je predstavljanje turističkih potencijala budvanske obale, a Budva se ove godine zahvaljujući Sea Dance-u našla u centru pažnje i uglednih britanskih i svjetskih medija čija čitanost i gledanost se mjeri u desetinama mil-iona ljudi i koji su svi dali preporuku za posjetu festivalu i našoj obali. Ovo je uticalo i na privlačenje, pored domaćih i regionalnih, i velikog broja gostiju zapadnoevropskih zemalja, prije svega Velike Britanije, Holandije i Francuske, što su tržišta koja su postavljena kao prioritetan cilj u daljem razvoju budvanskog i crnogorskoj turizma”, kazala je direktorica Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović.

Istraživanje posjetilaca pokazuje i da su se inostrani turisti u prosjeku zadržali šest dana u Budvi, ostajući po par dana prije i poslije festivala, te da je gotovo polovina njih nastavila svoj odmor na crnogorskom primorju. Blagu prednost imale su zemlje nekadašnje Jugoslavije sa 35,2%, ali su ove godine gosti iz Zapadne Evrope bili gotovo izjednačeni sa 32,7% zahvaljujući kupovini ulaznica za cijelu EXIT Avanturu, koje su podrazumijevale odlazak na EXIT, a potom putovanje i na Sea Dance festival. Odmah iza publike iz regiona, i ove godine najbrojniji evropski turisti bili su iz Velike Britanije (11%), Holandije (4,3%), Skandinavije (3,9%), Belgije (2,4%), Austrije (1,9%) i Njemačke (1,8%), dok se u ostalih oko 7% nalaze Francuzi, Španci, Italijani i drugi. Porast bilježe zemlje Istočne i Jugoistocne Evrope sa 10,2%, gdje takođe zahvaljujući EXIT Avantura ulaznicama prednjače posjetioci iz Turske (3,4%) i Bugarske (2,9%), dok su gosti iz Rusije (1,8%) i Češke (1,2%) mahom već boravili u Crnoj Gori.

Gosti koji su na Jaz stigli van evropskog kontinenta čine ukupno 1,6%, a prednjače EXIT Avanturisti iz SAD i Australije.

Istraživanje je i ove godine potvrdilo da najviše troše upravo gosti iz Zapadne Evrope, i u prosjeku je jedan posjetilac iz te grupe zemalja u Crnoj Gori potrošio 756 eura, odnosno 95 eura dnevno. Istraživanje zaključuje da prosječan posjetilac Sea Dance festivala u Crnoj Gori potroši 535 eura od čega čak 80% potroši izvan festivala na mjestima kao što su prodavnice, restorani, kafići ili taksiji.

Prosječna starost publike Sea Dance festivala je 25,2 godine, dok visokoobrazovani i stu-denti čine čak 80% posjetilaca. Posjetioci su najvećim dijelom bili smješteni u Budvi (73%), te okolnim mjestima Lastvi, Bečićima itd. Iako privatni smještaj prednjači, u od-nosu na prošlu godinu, povećan je i procenat gostiju u hotelskom smještaju.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 716 posjetilaca, a anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.