Danas je u Budvi održana konferencija za novinare Sea Dance festivala, koji je planiran od 26. do 29. avgusta, u predivnoj uvali plaže Buljarica. S Opštinom Budva je, kao i svake godine, potpisan Aneks Ugovora o dugoročnoj saradnji na organizaciji festivala, a koji uključuje i podršku Turističke organizacije Budva. Potpisan je i Ugovor s Ministarstvom ekonomskog razvoja Crne Gore, imajući u vidu da je održavanje Sea Dance Festivala Vlada procijenila kao jedan od najvažnijih projekata regionalne saradnje u domenu mladih i turizma. Predstavnici Sea Dance-a su na današnjoj konferenciji za medije predstavili i ključnu kampanju usmjerenu prema afirmaciji vakcinacije među mlađom populacijom Crne Gore, naziva “Neću više”.

Sea Dance festival kroz ugovor o saradnji sa opštinom Budva, Ministarstvom ekonomskog razvoja Crne Gore i Turističkom organizacijom Budve aktivno radi na promociji Crne Gore kao prepoznate turističke destinacije, posebno u domenu manifestacionog turizma, sa akcentom na jačanju turističkog brenda Crne Gore. Festival svojim održavanjem utiče i na razvoj domaćeg sektora kreativnih industrija, što predstavlja jedan od ciljeva svih država regiona Zapadnog Balkana.

Ujedinjeni festivali Crne Gore, koje predvode Sea Dance, Lake Fest, Bedem Fest i Podgorica Film Fest, pokrenuli su nacionalnu kampanju za vakcinaciju, čiji su fokus mladi, dio populacije koji je u prethodnih 15 meseci mnogo toga pretrpio. Fizička i mentalna izolacija kojoj su oni izloženi problem je s kojim kompletno naše društvo mora odmah da počne da se suočava. Kampanja koja je danas predstavljena započinje dosad najžešću borbu za kraj pandemije i povratak normalnom životu, korišćenjem jedinog oružja koje čovječanstvo ima – vakcine. Sama kampanja naziva je „Neću više“, i usmjerena je prema svima kojima nedostaju koncerti, festivali, ali i normalan život.

“Opština Budva uspjela je da, uprkos pandemiji, učini sve što je potrebno da se ove godine održi festival Sea Dance. Grad se i ovaj put vodio činjenicom da vrhunski festival predstavlja dio mozaika koji daje prepoznatljivost Budvi, brendira je i pozicionira na međunarodnoj mapi festivala. Organizacijom ovakvog festivala slavili smo optimističnu poruku da se život vrati u normalu.” – kazao je predsjednik opštine Budva Marko Carević, na konferenciji za novinare.

Ivan Petrović, predsjednik Upravnog odbora EXIT fondacije istakao je značaj održavanja Sea Dance Festivala: “Ovogodišnji Sea Dance Festival potvrditi će poziciju Crne Gore na svjetskoj festivalskoj i turističkoj mapi kao sigurne i atraktivne destinacije. Iskustvo sa EXIT-a ovog ljeta je pokazalo da je, uz primenu anticovid mjera organičenog ulaska, moguće bezbjedno organizovati velike događaje na otvorenom. Interesovanje publike za najveći festival na Jadranskoj obali izuzetno je veliko. Ulaznice se prodaju u više od 25 zemalja, a osim regiona i Crne Gore, najviše publike se očekuje iz Turske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Nemačke i SAD-a. Osim što smo se potrudili dovesti neke izvođače, poput Borisa Brejche, Tale Of Us i Maceo Plexa, koji će prvi put nastupiti u Crnoj Gori, naš fokus je, pored organizacije zdravstvenog bezbjednog događaja, na promociji Crne Gore na zapadnoevropskim i regionalnim tržištima i produženju turističke sezone.” – kazao je Petrović.

Maja Liješević, direktorica Turističke organizacije Budva istakla je važnost saradnje sa Sea Dance-om, kada je u pitaju promocija Budve.

“Važno je istaći da se efekti Sea Dance festivala, u marketinškom smislu, ne mogu samo ocijeniti brojem posjetilaca, već, prije svega, brojem ’postova’, ’lajkova’, ’šerovanja’, brojem kadrova našeg predivnog grada koji obilaze planetu. Najbolji primjer koji to ilustruje je prošlogodišnji događaj u Budvi u doba korone i totalne izolacije cjelokupne svjetske populacije. U okviru Exitovog projekta, pod podrškom Turističke organizacije opštine Budva, prošle godine smo spojili najveća muzička imena sa najljepšim lokacijama širom svijeta. Sa našom lokacijom! Budvom! Nastup Charlotte de Witte, belgijske producentkinje i DJ-ice, jednog od najvećih imena svjetske elektronske muzičke scene na jedinstvenoj lokaciji – budvanskoj tvrđavi Mogren, vidjeli su milioni ljudi širom svijeta, a ujedno su vidjeli i predivne kadrove našeg grada. Upravo je ovaj događaj primjer izuzetne saradnje sa Sea Dance festivalom, i uvjerena sam u to da će tako biti i ove godine.” – rekla je Liješević.

Bezbjednosni protokol ulaska na festival

Jedan od ključnih uslova za održavanje festivala je pridržavanje bezbjednosnih protokola za organizaciju masovnih događaja, koje je EXIT festival primijenio u Novom Sadu, ali prilagođenih uslovima u Crnoj Gori. Na festival će moći da uđu svi koji su dobili makar jednu dozu vakcine, svi koji imaju dokumentaciju da su preležali koronu (dokument ne stariji od 180 dana) ili svi koji posjeduju negativan PCR ili brzi antigenski test.

Sedmo izdanje Sea Dance festivala, koji će ove godine trajati četiri dana, od 26. do 29. avgusta u tirkiznoj uvali plaže Buljarica u Budvi, donosi fantastičan line-up sastavljen od vodećih međunarodnih i regionalnih muzičkih zvijezda elektronske, rock i trap/hip hop scene. Na otvaranju, u četvrtak 26. avgusta će nastupiti Meduza, Satori i Bajaga i Instruktori. Drugog dana festivala, u petak 27. avgusta na glavnu festivalsku binu VISA Dance Paradise powered by Budva Tourism Organisation of Budva Municipality stižu Maceo Plex, Senidah, Vojko V, Tijana T, Muha i lokalci Raven TK u b2b setu sa Proximusom, dok su za treći dan, subotu 28. avgust najavljeni Tale Of Us, Fox & Surreal, Klinac, Ognjen i domaćini P.S. i O.G. feat Distortion. Posljednjeg festivalskog dana, u nedelju 29. avgusta posjetioci će imati priliku da uživaju uz Borisa Brejchu, Ann Clue, Sajsi MC, Who See, z++ i 84Bit.