Nedavno su i zvanično počele pripreme za jubilarni, peti po redu Sea Dance festival, koji će se idućeg ljeta održati u novom terminu krajem avgusta, a već su poznati i rezultati ovogodišnjeg istraživanja posjetilaca. Istraživanje koje je na Jazu tokom trajanja festivala sproveo “TIM Centar” potvrdilo je da je ovogodišnje izdanje Sea Dance festivala doprinijelo ekonomiji Crne Gore sa 9,9 miliona eura. Kroz kapije na Jazu tokom tri dana i noći prošlo je oko 65.000 posjetilaca iz više od 30 zemalja svijeta, koji su u prosjeku prije, tokom i nakon festivala u Crnoj Gori, na smještaj, lokalni prevoz, ulaznicu za festival i vanpansionsku potrošnju potrošili 475 eura.

Od ukupnog broja gostiju, čak 87,4% su bili inostrani turisti, koji su najvećim dijelom u Budvu doputovali samo zbog festivala. Oko 80 procenata posjetilaca prvi put je došlo na Sea Dance, a čak 95% posjetilaca iz Zapadne Evrope je prvi put posjetilo Crnu Goru! Iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije u Crnu Goru stiglo je nešto više od trećine posjetilaca, a ove je godine festival privukao i visokih 30,5% turista iz Zapadne i Istočne Evrope, te čak 14,5 procenata turista iz zemalja van evropskog kontinenta! Odmah iza tradicionalno brojnih gostiju iz Srbije (24,8%) i Bosne i Herce-govine (11,4%), ove godine najbrojniji strani turisti bili su iz Velike Britanije (7,1%), Turske (5,9%), Belgije (3,4%), Njemačke (3,1%), Australije (2,8%) Makedonije (2,7%), Norveške (2,5%), dok su u nešto manjim procentima na Jaz stigli i posjetioci iz SAD, Kanade, Švajcarske, Italije, Rusije, Albanije itd. Zanimljivo je i da deseti dio publike Exit festivala nastavlja putovanje i na Sea Dance festival, a među njima su najbrojniji posjetioci van Evrope, koji se u Crnoj Gori poslije zadrže u prosjeku nedjelju dana.

Jedan od zaključaka koji istraživanje navodi je smanjivanje procenta onih koji odsijedaju u be-splatnom smještaju ili kampu, kao i da zahtijevaju sve veći komfor, pa je ove godine tri četvrtine posjetilaca odsjelo u hotelima, hostelima i privatnom smještaju koji čine plaćeni apartmani i sobe. Takođe, uočen je i rast prosječne potrošnje za smještaj u odnosu na prethodnu godinu za oko 11%. Preko 90% posjetilaca je bilo smješteno u Budvi (44%), na Jazu (41%) i u okolnim mjestima.

Prosječna starost publike Sea Dance festivala je 25 godine, dok visokoobrazovani i studenti čine čak 79% posjetilaca. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku, a anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.