Nakon premijernog izdanja Sea Dance Festivala, koji je ove godine održan od 15. do 17. jula na plaži Jaz u Budvi, jadranski festivalski biser zabilježio je do sad neviđen uspjeh među crnogorskim muzičkim manifestacijama! Tako je, nakon nominacija u čak dvije kategorije: za titulu “Najbolji novi festival” (Best New European Festival), kao i za titulu “Najbolji festival srednje veličine” (Best Medium-Sized European Festival) na najčuvenijem evropskom festivalskom takmičenju, “European Festival Awards”, a na osnovu glasova preko 1,2 miliona ljudi iz cijelog svijeta, Sea Dance festival ušao u finale u obije kategorije!

U kategoriji Najboljih novih festivala, Sea Dance je sad u trci sa još devet festivala iz devet evropskih zemalja, među kojima su nove muzičke manifestacije iz Holandije, Francuske, Nemačke i Belgije. Još veći uspjeh Sea Dance je zabilježio ušavši u finale kategorije Najboljih festivala srednje veličine, u trci sa čuvenim nemačkim Berlin Festivalom, mađarskim Balaton Sound i Volt festivalima, kao i hrvatskim Hideoutom!

I EXIT se, u žestokoj konkurenciji festivala koji su ove godine bili nominovani u najvažnijoj kategoriji najvećih evropskih festivala (Best Major European Festivals), a na osnovu glasova publike iz cijelog svijeta, ponovo našao na listi dvanaest najboljih, u društvu najvažnijih evropskih manifestacija kao što su danski Roskilde, belgijski Tomorrowland, mađarski Sziget i njemački Rock am RIng!

Ove godine na Evropskim festivalskim nagradama glasalo je rekordnih 1.200.000 fanova festivala iz celog svijeta, što je povećanje od 100% u odnosu na prethodnu godinu.

Mnogobrojne muzičke i glumačke zvezde iz regiona priključile su se kampanji Sea Dance Festivala u borbi za titulu “Najbolji novi festival”, kao i za titulu “Najbolji festival srednje veličine”. Svima njima, kao i vjernoj publici koja je glasala Sea Dance i Exit, veliko hvala!

Na ovaj način oba festivala u okviru EXIT Avanture ušla su u trku za prestižne festivalske titule! Pobjednici, koje bira publika iz cijele Evrope, zajedno sa EFA žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz svijeta festivalske industrije, biće proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada na festivalu Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji 14. januara 2015.

Jedan od umjetnika koji će obilježiti ovu ceremoniju je svakako i Stromae, koji je ušao u finale u čak tri kategorije na Evropskim festivalskim nagradama, za najboljeg hedlajnera, najboljeg novog izvođača i festivalsku himnu godine!

U uži izbor najboljih hedlajnera (Best Headliner) po izboru publike na Evropskim festivalskim nagradama, pored Stromae, ušli su i Queens of The Stone Age. Takođe, među najboljih deset novih izvođača (Newcomer Of The Year) izabrani su Stromae, Mighty Oaks, kao i Birth of Joy, koji su nastupili na ovogodišnjem EXIT festivalu, dok je u trci za festivalsku himnu godine (Festival Anthem of the Year) Stromae sa svojim hitom “Papaoutai”! Listu svih finalista možete vidjeti na zvaničnom sajtu Evropskih festivalskih nagrada.