Jubilarni, peti Sea Dance festival, se i ove godine našao u trci za Najbolji evropski festival u okviru “European Festival Awards”, vodeće nagrade na evropskoj festivalskoj sceni za koju svake godine glasa više od milion fanova iz cijelog svijeta! Sea Dance je titulu za najbolji Evropski festival osvojio 2014. godine u veoma teškoj konkurenciji festivala koji imaju do 40.000 posjetilaca dnevno, a ove godine Sea Dance se bori sa preko 70 festivala iz 20 zemalja.

I ove godine, festivali iz EXT porodice dominiraju muzičkom industrijom, sa čak rekordnih osam nominacija. Najmlađi od svih, bosanski “Festival 84” takmičiće se čak u tri kategorije i to za titulu: Najboljeg novog festivala, Najboljeg festivala u zatvorenom prostoru, i Najboljeg festivala do 10.000 posjetilaca. Gruzijski “Echowaves” festival, koji je ove godine sredinom avgusta održan u Anakliji, na obali Crnog mora, uz podršku EXIT tima, osvojio je nominaciju u kategoriji za Najbolji novi festival, ali i za Najbolji festival do 40.000 posjetilaca dnevno, gdje su se našli i istarski “Sea Star” festival, kao i rumunski Revolution festival.

EXIT, kao nosilac grand prix nagrade, po propozicijama takmičenja ove godine mora da pauzira i pruži šansu ostalim festivalima da osvoje titulu, a učestvovaće na EFA u najmanje dvije specijalne kategorije, “Take a Stand” za društveni aktivizam, te “Brand Activation Award”, za najbolju korporativnu aktivaciju na festivalu. Interesantno je i da su pank zvijezde Idles, koji su osvojili i kritičare širom svijeta i ovogodišnju publiku EXIT festivala, nominovani za najbolje nove izvođače na evropskoj festivalskoj sceni u 2018. godini.

Glasaj za Sea Dance i ostale festivale iz EXIT porodice na ovom linku.

Glasanje će trajati do 30. novembra. Pored glasova publike, o pobjednicima odlučuju i glasovi stručnog žirija, koji čine istaknuti pojedinci u muzičkoj industriji, a ceremonija dodjele nagrada održaće se u Groningenu u Holandiji, 16. januara 2019. godine.

Tokom tri noći i dana kroz festivalske kapije na skrivenom biseru jadranske obale Buljarica u Budvi, prošlo je gotovo 50.000 ljudi, dok je na pet bina nastupilo je više od 70 vrhunskih muzičara! Slavljeničko izdanje festivala između ostalih obilježili su

kolosalani scenski nastup apsolutnog lidera svjetske elektronske scene Paul Kalkbrennera, jedna od najluđih žurki i najupečatljivijih nastupa, koji su priredili kraljevi festivalske dance scene i jedan od najuspješnijih DJ dua u istoriji elektronske muzike Dimitri Vegas & Like Mike, nastup čuvene Nine Kraviz, u svitanje na plaži praćen uz ovacije hiljada fanova elektronske muzike, kao i nezaboravni koncerti svjetske legende Nile Rodgersa i benda “Chick”, belgijskog hitmejkera Lost Frequencies, indie-rok zvijezde Alice Merton, tehno heroja Dax J i mnogih drugih.